PNL ,,nu a tras toate gloanțele” sesizărilor de neconstituționalitate!

PNL ,,nu a tras toate gloanțele” sesizărilor de neconstituționalitate!
Like Tweet Pin it Share Share Email

Deputatul PNL Ioan Cupșa, membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, salută deciziile CCR privind cele trei “legi ale justiției” (și anume legile de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM), promovate de către majoritatea parlamentară PSD-ALDE și atacate de PNL, la Curtea Constituțională:

Salut cu satisfacție Decizia CCR din data de 13 februarie a.c., decizie prin care Curtea a admis sesizările de neconstituționalitate a Legii de modificare a Legii nr. 317/2004, sesizări formulate de către PNL și de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Toate cele 3 așa-zise ,,legi ale justiției”, modificări ale Legii 303/2004, Legii 304/2004 și Legii 317/2004, inițiative promovate de către PSD-ALDE, s-au dovedit neconstituționale. Demersurile noastre legale, sesizările de neconstituționalitate formulate de către PNL și-au atins scopul: modificările toxice propuse de către PSD-ALDE nu produc în acest moment efecte juridice! I-am împiedicat pe cei din PSD-ALDE să-și atingă scopul propus prin modificările legislative. Un important exemplu este acela că revocarea procurorului șef al DNA va fi o decizie a președintelui României. Președintele nu este eliminat din procedura de revocare așa cum își doreau PSD-ALDE!”          

Reîntoarcerea pachetului legislativ în Parlament nu va reprezenta, însă, sfârșitul luptei pe care PNL o duce împotriva adoptării acelor modificări neconstituționale, la cele trei legi ale justiției, susținute de către PSD și ALDE:

Pachetul legislativ se reîntoarce în Parlament, va fi supus din nou procedurilor parlamentare, iar la sfârșit, după adoptare în formă revizuită, încă o dată PNL se va lupta folosind toate mijloacele constituționale, vom sesiza din nou Curtea Constituțională a României, vom împiedica din nou PSD-ALDE să-și atingă scopurile!

Să fiți siguri de acest lucru! PNL a adoptat o strategie pragmatică și ,,nu am tras toate gloanțele” sesizărilor de neconstituționalitate!”,

De asemenea, avocatul Ioan Cupșa s-a referit și la Decizia CCR privind sesizările pe care PNL le-a făcut și cu privire la modificările făcute, de coaliția PSD-ALDE, la OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice:

“În aceeași zi (13 februarie a.c.), Curtea Constituțională a României a admis sesizarea noastră de neconstituționalitate a modificărilor aduse OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

CCR, la sesizarea PNL, a declarat neconstituționale aceste modificări și, astfel, PSD-ALDE nu-și mai pot numi sinecuriștii în funcții de conducere ale întreprinderilor publice, nu-și mai pot angaja discreționar ,,căpușele” care să fie plătite foarte bine din veniturile întreprinderilor publice! Întreprinderile publice nu vor mai fi puse în pericol de către sinecuriști incapabili, unii dintre ei nefiind calificați nici măcar să conducă un chioșc de înghețată.”

Referindu-se la încercarea de decredibilizare a DNA, a Parchetului General și a instanțelor de judecată, deputatul Ioan Cupșa a afirmat:18

Episodul ,, Mahalaua Ploieștiului” face parte din serialul ,,Noi suntem la putere, Justiția-i a noastră!”

Pe cale de consecință, ei o stăpânesc, ei o controlează!

Și-au spus în episodul I: ,,Modificăm legile justiției pentru a o controla”. Cum?  Numim procurorii de rang înalt, inspectăm magistrații și anchetăm magistrații. Adică îi controlăm deplin.

 Nu le-a ieșit cum voiau, datorită reacțiilor interne și internaționale foarte solide.

 Episodul II, lipsim magistrații de mijloace procedurale și procesuale, ,,îi lăsăm fără dinți” modificând Codul penal și, în mod special, Codul de procedură penală. Nume de episod:  ,,Să ne ancheteze cum vrem noi, să ne condamne dacă vrem noi!”

 În episodul III, episodul ,,Mahalaua Ploieștiului”, s-a trecut la decredibilizarea DNA, a Parchetului General, a instanțelor de judecată!

Care sunt mizele acestei decridibilizări ?

Se urmărește slăbirea puterii de reacție a instituțiilor și autorităților publice, se urmărește slăbirea eficienței activității de combatere a fenomenului infracționalității mari – având drept ultim scop protejarea intereselor infractorilor!

Revocarea mult dorită și cerută vehement, de către PSD-ALDE, revocarea procurorului-șef al DNA, doamna Laura Codruța Kovesi, este una inoportună! Flagrant inoportună!

De ce? Ar creea falsa impresie că cei corupți, infractorii, cei cu probleme penale au câștigat bătălia. Ca urmare, ar fi influențată negativ opinia publică și concetățenii noștri ar fi influențați să aibă un comportament social viitor mult mai îngăduitor față de încălcarea legii, așa cum ar fi influențată încrederea în forța justiției și a legii a celor chemați să înfăptuiască actul de justiție, cu consecința imediată a scăderii calității actului de justiție!

Oricum, demiterea sau revocarea nu poate fi una intempestivă, nu poate fi abuzivă. Revocarea poate fi legitimată numai de respectarea întru totul a condițiilor de fond și a celor procedurale pe care Legea nr. 303/2004 le stabilește. Ministrul de Justiție propune (dacă sunt îndeplinite condițiile de revocare), Consiliul Superior al Magistraturii avizează și Președintele României decide motivat!

               Salut, din nou, faptul că modificările Legii nr. 303/2004 nu își produc efectele juridice pe care PSD-ALDE le doreau, mulțumită și admiterii sesizării de neconstituționalitate formulată de către noi,  Partidul Național Liberal!”

Comments (0)

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *