Deputatul PNL Ioan Cupșa, membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, critică în termeni duri modul în care majoritatea parlamentară PSD-ALDE acționează pentru a adopta modificările pe care aceștia și le doresc la legile justiției:
“Procedând ca niște stăpâni care își ,,călăresc”, când și cum vor, supușii, cei din alianța PSD-ALDE încălcă legea, nesocotesc Constituția, în încercarea lor de a modifica legile justiției după cum își doresc, cu ,,legea pre lege călcând”.
De ce o fac? Simplu, pentru că vor și pot!
Au încălcat Regulamentele de funcționare ale Camerei Deputaților și Senatului, Legea nr. 24/2000 privind tehnica legislativă pentru elaborarea actelor normative, decizii ale Curții Constituționale a României, prevederi exprese ale Constituției României…
Au încălcat tot ce se putea, doar pentru a schimba repede o lege în sensul în care ei își doresc!
Cum o fac? În fel și chip…
Legea privind statutul magistraților, în forma actuală adoptată de către Camera Deputaților, suferă nu doar de serioase deficiențe extrinseci – privind modul de înființare, organizare și funcționare a Comisiei speciale sau de modul în care a fost redactat și, mai apoi, votat în Comisia specială Raportul final al PLX 418/2017, ci și de probleme intrinseci grave – precum texte normative neconstituționale, paralelisme legislative și neclarități de text, de limbaj – toate interzise de Lege!
Au fost în stare să trimită la votul final din Camera Deputaților un raport – nu doar cu texte neclare, necorelate și neconstituționale – ci cuprinzând, adăugate în fals, trei articole(!) care nu doar că nu au fost niciodată dezbătute, dar nu se regăseau nici în inițiativa legislativă și nici nu au fost propuse de către vreo persoană!!! O adevărată noutate, chiar și pentru Parlamentul României.
Asta-i viața...!”
Ioan Cupșa consideră că firul evenimentelor trecute este dovada clară a modului în care alianța PSD-ALDE a testat, „într-o manieră mizerabilă, lipsită de scrupule”, societatea românească în încercarea de a-și promova, cu orice preț și pe repede înainte, modificările la cele mai importante legi de funcționare a sistemului de justiție:
„După ce, la 23 august, au comunicat public intenția de modificare a legilor justiției printr-o inițiativă a Guvernului, am asistat, apoi, la desesizarea din partea Guvernului și, în cele din urmă, la sesizarea Parlamentului României prin inițiativa legislativă depusă de cei 10 deputați și senatori PSD-ALDE. Modificările propuse erau foarte nocive pentru Justiția din România, foarte nocive pentru cetățenii români a căror drept la un proces echitabil ar fi fost încălcat, PSD-ALDE urmărind drept scop ultim: controlarea puterii judecătorești prin numirea, inspectarea și anchetarea procurorilor și judecătorilor!
În toată această perioadă, august-decembrie 2017, alianța PSD-ALDE nu a făcut decât să testeze, fără scrupule, viteza și forța de reacție a societății românești.
Și au primit un răspuns cum nu se așteptau!
Au primit nu doar reacția dură a partidelor de opoziție, a asociațiilor profesionale, a celor peste 4000 de magistrați sau a societății civile, ci și semnalele pline de îngrijorare din partea partenerilor noștri externi tradiționali.
Consecința acestor reacții? Aparent, s-au îmblânzit!”.
Referitor la modul în care PNL, folosind procedurile parlamentare, folosind toate mijloacele legale, s-a opus abuzurilor săvârșite de alianța PSD-ALDE, atât în cadrul Comisiei speciale comune a celor două Camere pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, cât și în plenul Camerei Deputaților, deputatul PNL Ioan Cupșa a afirmat:
„De la bun început, PNL a fost consecvent și ferm în a se manifesta împotriva adoptării acestor legi ale justiției!
Am protestat public, am contestat la Curtea Constituțională a Romăniei Hotărîrea de înființare a Comisiei, ne-am consultat cu asociațiile profesionale și le-am preluat amendamentele pentru ca acestea să poată fi măcar dezbătute, am protestat împotriva felului în care au vrut să conducă dezbaterile în Comisie, am părăsit lucrările Comisiei speciale în semn de protest, i-am determinat (prin acest protest public!) să permită să dezbatem în Comisie, am susținut, argumentat, în Comisie propunerile asociațiilor profesionale ale magistraților, astfel au fost amendate, modificate, peste 300 de texte normative!
Cunoaștem foarte bine Legea, cunoaștem foarte bine drepturile noastre ca parlamentari, cunoaștem foarte bine procedurile parlamentare și, tocmai datorită acestui fapt, am făcut tot ceea ce s-a putut legal face, atât în Comisia specială, cât și în plen.
Ieri, folosind, prin intervențiile noastre, toate mijloacele pe care Regulamentul le permite, am reușit să amânăm votul final privind Statutul judecătorilor și procurorilor”.
În final, Ioan Cupșa avertizează cu privire la pericolul pe care dezbaterea și votul din Senat le reprezintă pentru legea privind Statutul magistraților:
“Ceea ce s-a întâmplat în toată această perioadă și, mai ales, în ultimele zile – opoziția fermă întâmpinată la nivel intern și extern, aparenta repliere a majorității parlamentare privind forma textului – ne-ar putea face să credem că alianța PSD-ALDE a renunțat la propunerile toxice privind Statutul magistraților.
Nimic mai fals!
Scopul lor a fost și este același: controlarea puterii judecătorești prin numirea, inspectarea și anchetarea procurorilor și judecătorilor.
De aceea, cel mai mare pericol îl va reprezenta dezbaterea și votul din Senat, care este cameră decizională (!), toate amendamentele toxice respinse în Cameră nu doar că mai sunt, încă, în anexa raportului și pot fi votate, dar senatorii PSD-ALDE mai pot formula amendamente noi care vor trece, din nou, prin Comisia specială și pe care, mai apoi, le pot vota în plenul Senatului.”
În consecință, deputatul PNL Ioan Cupșa afirmă că:
„PNL se pregătește și va folosi, în continuare, toate mijloacele constituționale și regulamentare pe care le avem la dispoziție pentru a împiedica ,,adoptarea unei legi cu încălcarea LEGII”.