Inițiativă legislativă: Românii afectați de fauna cinegetică vor primi mai repede contravaloarea daunelor produse

Inițiativă legislativă: Românii afectați de fauna cinegetică vor primi mai repede contravaloarea daunelor produse
Like Tweet Pin it Share Share Email

Patru deputați PNL au depus la Parlament în data de 29 iunie a.c. o inițiativă legislativă care  înlesnește plata despăgubirilor în urma daunelor produse de fauna cinegetică. Astfel, potrivit expunerii de motive ce a fost întocmită de inițiatori, daunele din intravilan și extravilan ce sunt produse de fauna cinegetică vor fi „suportate de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului sau de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare”. Proiectul de act normativ nu are impact bugetar pentru că stabilește clar faptul că “după plata despăgubirilor, în termen de 6 luni, autoritatea publică centrală (…) se îndreaptă, pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin suportarea acestor despăgubiri, împotriva gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice în cauză care a produs paguba”.

Inițiatorii subliniază că acest proiect de lege nu este îndreptat împotriva gestionarilor faunei cinegetice, ci are scopul de a ușura plata despăgubirilor. Proiectul vine în urma sesizărilor primite din partea celor afectați, inițiatorii atrăgând atenția că gestionarii faunei ginecetice îi despăgubesc foarte greu pe cei afectați din lipsa fondurilor sau a modului extrem de birocratic de lucru. Altfel spus, proiectul de lege își propune clarificarea mecanismului de suportare a daunelor și de diminuare a timpului de așteptare pentru persoanele prejudiciate.

Este esențial ca utilizatorii culturilor agricole să beneficieze de protecția necesară, să le fie protejate eficient drepturile de natură patrimonială, să fie despăgubiți dacă le sunt încălcate aceste drepturi sau dacă li se cauzează prejudicii. Pe termen lung, inițiativa poate contribui la limitarea pierderilor financiare din zona producției agricole, acest sector economic având un impact social foarte mare.

Cei patru inițiatori sunt: Radu Moisin, Ioan Cupșa, Costel Șoptică și Emil Dumitru. Lor li s-au adăugat, în calitate de semnatari, alți 27 de deputați PNL. Inițiativa legislativă poate fi consultată accesând următorul link- http://s.go.ro/a59zz500 .

Comments (0)

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *