Karl Neelehamite este cancelarul care construiește ,,poduri” pentru Putin și cel care l-a privit pe Putin în ochi și a zis cu demnitate: ,,Да жить! Я понимаю.”

Karl Neelehamite este cancelarul care construiește ,,poduri” pentru Putin și cel care l-a privit pe Putin în ochi și a zis cu demnitate: ,,Да жить! Я понимаю.”
Like Tweet Pin it Share Share Email

Karl Neelehamite este cancelarul care construiește ,,poduri” pentru Putin și cel care l-a privit pe Putin în ochi și a zis cu demnitate: ,,Да жить! Я понимаю.”

(Da jit’! Ya ponimayu.)

Pentru noi, cei care nu vorbim limba rusă, : ,,Da să trăiți! Am înțeles.”

 Austria a înfrânt!    1: 26 – Austria v. UE, în campionatul Europei!

,,Coeziune, unitate, echipă, muncă în comun, valori comune, interese comune…” !? ,,Parole, parole, parole” cum ar cânta italianul!    Cuvinte care și-au pierdut complet sensul, dacă sunt asociate astăzi cu U.E., parte din limba de lemn ,,sui generis” care se vorbește la Bruxelles și Strasbourg.

Ceea ce ni s-a întâmplat nu este doar vina unui valet interesat al lui Putin, nu este vina unui politruk străin care urmărește și niște interese politicianiste de moment(alegerile în curs din Austria, alegeri care l-ar putea alunga din scaunul puterii!).

Nu este doar vina unei țări membre care nu respectă normele și procedurile care ar trebui să facă din U.E. o entitate suprastatală funcțională și utilă nouă tuturor!

Nu ! Este și vina noastră, a românilor.

Pe de o parte, atitudinea noastră slugarnică, care are o conotație istorică, ne-a transformat într-o țintă sigură și un vânat ușor de  doborât. Nimeni nu se așteaptă, nimeni nu se teme că, după ce ne calcă în picioare, o să plătească pentru atitudinea lor, pentru acțiunile lor!

Nu! Noi suntem docili, calini, subalterni, amorfi aproape… parcă cerem să ni se mai întâmple încă o dată, să mai simțim încă odată bocancul stăpânului.

Nu înțelegem că suntem și trebuie să fim parteneri egali și nu subalterni!

Freud și cei care îl înțeleg pe acest genial austriac(nomine odiosa, astăzi!)  ar putea să ne dea o mână de ajutor!

Pe de altă parte, felul în care ne selectăm oamenii – reprezentanții pe lângă instituțiile internaționale, diplomații – este de neacceptat.

De ani de zile aud glumele proaste (glume fundamentate însă pe un trist adevăr) că ,,ai noștri” : ,, merg la shoping la … (Bruxelles, Strasbourg, de ex.) unde magazinele sunt magazine!” , ,,că merg hotărăți să se întoarcă cu nimic și să facă promisiuni (în cel mai bun caz!)”; că : ,,limba dialogului și locului…(indiferent care o fi ea!) este o frumoasă necunoscută”. 

Iar ,, ai noștri” se traduce cu ,,ai celor care vremelnic conduc”, adică ai liderilor de partid, președinți și directori de  instituții și autorități naționale!

Evaluare obiectivă? Da, se practică!  Pentru cei care ,, nu au pe nimeni”, dar care sunt în mod evident prea puțini în ,,corpul reprezentanților” .

Parafrazând ,,Ora et labora” ( expresie având înafara sensului de bază și sensul mai puțin cunoscut ,, să acționezi înseamnă să te rogi”) rezultă ,, labora est ora” s-ar traduce : să acționezi (pentru România) înseamnă să te rogi pentru România , să respecți România!

Fiecare acolo unde poate. Acasă, la serviciu, în spațiul public, în școală, în universitate, în instituții și autorități publice, în Parlament, în Parlamentul European, în Comisia Europeană…

Trufie, NU!      Dispreț și aroganță – NU! Le lăsăm acestea conducătorilor Austriei.

Mândrie, DA!     Sentiment de demnitate, de apreciere și susținere a identității naționale – DA!    Să trăim aceste sentimente pentru noi și copiii noștri.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *