Interventie la Summitul PPE in calitate de Vicelider al Grupului PNL din Parlamentul Romaniei

Interventie la Summitul PPE in calitate de Vicelider al Grupului PNL din Parlamentul Romaniei
Like Tweet Pin it Share Share Email

Am participat, astăzi, în calitate de vicelider al Grupului PNL din Parlament, la Summitul Partidului Popular European (PPE) privind situația din Ucraina.

Am exprimat punctul de vedere al PNL, legat de situația politică actuală, precum și opoziția noastră privind revizuirea Trratatului Uniunii Europene.

Am reiterat faptul ca România sprijină activ cetățenii ucrainieni și statul ucrainean, și va face acest lucru atâta timp cât este nevoie. De asemenea, România sprijină aderarea la UE a Ucrainei alături de Moldova și, bineînțeles Georgia!

Vă invit să citiți, mai jos, intervenția mea la Summitul PPE:


Ucraina este numele unei tragedii de proporții, locul unde crimele de război, chiar crime împotriva umanității  se petrec în timp ce noi dezbatem în acest summit.

Totul se întâmplă în Europa, la ușa noastră.      Plângem suferințele poporului ucrainean, condamnăm vehement atitudinea criminală a regimului Putin, care trebuie să piardă și să plătească!

Reacția U.E și USA, precum și NATO, a avut loc la timp și a fost una solidă, potrivită cu împrejurările critice.

UE a trecut un examen major, poate nu cu note maxime, dar a fost o reacție rapidă, o reacție unitară  care a dovedit coeziune și înțelepciune.

Acest moment politic este o oportunitate fantastică pentru U.E., pentru întărirea uniunii și dezvoltarea ei!

Da! Se poate! Ar fi o primă și imediată concluzie. (Se poate acum și se va putea și în viitor)

…………………………………..

1.Criza generată de Pandemia de Covid-19 se pare că a fost depășită, dar ea a lăsat urme și generează reacții și în prezent, teama trăită timp de aproape 2 ani a generat schimbări comportamentale.

2.Războiul din Ucraina a   determinat schimbări comportamentale pentru cetățeanul european(confruntat cu tragedia umană de la porțile Europei), așa cum a determinat schimbări comportamentale și pentru establishment-ul politic european.

3.Criza energetică gravă, precursoare a unei crize economice – provocată aparent de lăcomie și decizii politice criticabile, neexistând la începutul crizei vreun  motiv evident și suficient – determină schimbări comportamentale.

Toate acestea sunt schimbări comportamentale specifice sentimentului uman numit FRICĂ, fie ea conștientă sau nu, fie ea argumentată obiectiv sau nu!

…………………

Să adaugi ACUM o dezbatere despre reforma profundă a UE (a cadrului său juridic, a drepturilor și obligațiilor care revin membrilor), o reformă despre schimbarea raportului de forțe între țările membre  – este un demers lipsit complet de înțelepciune!

Pare de-a dreptul absurd să provoci de-a lungul și de-a latul Europei dezbateri publice, dezbateri politice, eventuale referendum-uri, decizii politice luate cu majorități specifice modificării Constituțiilor naționale… ACUM  în plină, complexă  și profundă criză!

……………….

2 viteze, 3 cercuri, exit și in-again, – parcă descriem un joc de copii! Nicidecum UE!

Ideea revizuirii Tratatului Uniunii Europene cu nesocotirea  chiar a principiului subsidiarității, cu nesocotirea ideii fundamentale exprimată de către Robert Schuman ,,egalitate și bunăvoință între state”, cu nesocotirea realității că UE este rezultatul reconcilierii, a apropierii dintre state și a colaborării pe picior de egalitate, această idee este nefericită!

Este o  idee lansată acum de către politicieni care s-au așezat confortabil în scaunele puterii, care sunt în vârful piramidei puterii, cum ar fi dl.Emanuel Macron, , dar este o idee neinspirată (pentru că îi creditez cu bună-credință, nu îi acuz pe acei politicieni că își doresc să năruie ceea ce am câștigat în aceste ultime luni)!

……………………..

Doar o UE puternică poate să ajute Ucraina, poporul ucrainean, să treacă peste tragedia pe care ei o trăiesc!

O UE puternică este o uniune care cuprinde și Moldova și Georgia ca viitoare membre!

……………………

România sprijină activ cetățenii ucrainieni și statul ucrainean, și va face acest lucru atâta timp cât este nevoie!

România sprijină aderarea la UE a Ucrainei alături de Moldova și, bineînțeles Georgia!

……………………

Vă mulțumesc tuturor și vă doresc sănătate, putere și înțelepciune!

 Si sa nu uit: – Ii uram mult succes d.lui Manfred Weber la Rotterdam!

Comments (0)

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *